Gå till innehåll

Välkommen till Hårakademin!

En CSN-berättigad frisörutbildning

 

Sedan starten 2004 har Hårakademin utbildat många frisörer, top-stylister och Makeup-artister. Våra fantastiska pedagoger strävar efter att utveckla dig till att bli en duktig och behörig frisör för att sedan kunna ta ditt del- och gesällprov. Samtliga lärare är legitimerade med flera års erfarenhet. Vår utbildning sker i hjärtat av Östermalm i Stockholm, bara ett stenkast från pulserande stadsliv vid Karlaplan och köpcentret Fältöversten. 

 

Varför just Hårakademin? 

Genom oss får du:

  • Finansiering av CSN för frisörutbildning via din hemkommun.
  • Heltäckande program under ledning av erfarna och legitimerade yrkeslärare. Deras expertis garanterar en utbildning som inte bara lär ut tekniker, men också inspirerar och väcker din kreativitet. 
  • En framtida karriär inom frisöryrket.
  • Lokaler fyllda av energi där kreativiteten flödar fritt – här blandas teori och praktik för att ge dig de färdigheter du behöver. 
  • Utbildning som sträcker sig över tre terminer med 9 kurser och totalt 1500 poäng
  • Allt från klipptekniker till färgsättning samt kundservice. Allt medan du arbetar mot ditt gesällprov.
  • Kunskap och behörighet för arbete på frisörsalonger som anställd, egen företagare eller liknande.

Hårakademin är en del av det offentliga skolsystemet i Sverige och står under tillsyn av Statens skolinspektion. Detta innebär att vi styrs av lagar och förordningar som beslutas av Sveriges riksdag och Skolverket. 

Förkunskapskrav för få ansökan beviljad är: Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

 

Om utbildningen/Inför kursstart

Inför skolstart förbereder skolan utrustning bestående av böcker, material och andra verktyg som krävs för att du ska kunna genomföra utbildningen. Skolan samarbetar och beställer materialet via en professionell leverantör som ser till att alla verktyg erhåller hög kvalitet till ett rabatterat pris. 

Frisörutbildningen sker på plats i skolans lokaler på Östermalm. Tiderna för vårens kursstarter är måndag-onsdag kl 09-17 och höstens kursstarter Onsdag-Fredag kl 09-17. Teori varvas med praktiskt arbete på docka, frivilliga modeller eller kunder. Eleverna är lediga under helger och alla röda dagar. Det finns även studiedagar, på dessa kan eventuell missad tid tas igen om det behövs.

All köp av material/utrustning blir elevens egendom. Totalkostnaden för all utrustning är ca 7500 kronor och innehåller bland annat en dam- och herrdocka (med äkta hår), frisörsaxar, fön, plattång, kammar, borstar och klippkappa.

Efter ca 6 månader då lärare gått igenom allt praktiskt och teoretiskt så slussas eleven ut till kundmottagningen. På salongen svarar eleven i telefon, tar emot bokningar och gör egna kundkonsultationer. Eleven får alltså sin egen kundstol och har alltid lärare till hands för vägledning och godkännande av det arbete som ska utföras på kund både före och efter.

Hårakademin erbjuder i följande ämnen i frisöraspirantutbildningen:

Kurs Kurskod
Hantverksintroduktion HAVHAV0
Frisör 1 HAVFRI01
Tradition och utveckling HVKTRA0
Frisör 2 HAVFRI02
Material och miljö HAVMAE0
Frisör 3 HAVFRI03
Frisör 4 HAVFRI04
Frisör 5 HAVFRI05
Frisör 6A HAVFRI06A

Länk till Skolverkets översikt om yrkespaketet till Frisöraspirant, 1500p, hittar du här

Mer information om gesällen och godkända salonger finns att läsa på http://sok.frisor.se och https://handels.se/schysstalistan

Om du vill ansöka till frisörutbildning på Hårakademin, så gör du det via din hemkommun, ringer till oss eller bokar tid hos skolan för hjälp. Skulle det vara så att vi inte har ett avtal med just din hemkommun så kan du söka via en av våra samarbetskommuner (se nedan). För vidare hjälp med din ansökan kontakta George på 070-540 66 88. 

Obs! Viktigt att ni väljer skola "Hårakademin" i kurskatalogen när ni ansöker för att studera frisörutbildningen hos oss!

 

Din framtid efter Hårakademin

Mot utbildningens slut väntar således fem veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) som kan öppna dörrar till anställning direkt efter examen. För er som reser långväga kan er APL-praktikplats erbjudas på hemort. Detta förutsätter samråd med ansvarig lärare/skolledare för att säkerställa kvalitet.

Praktikplatser för APL kräver att handledaren innehar gesällbrev, samt att salongen har kollektivavtal. Vi hjälper alltså till med att säkerställa att du uppfyller alla nödvändiga krav för att få din licens och starta din karriär med förtroende. När du erhållit din licens har din nya karriär som frisör startat. 

 

Är du redo att omsätta din passion i en yrkeskarriär och skapa skönhet varje dag? Anmäl dig till nästa kursstart. För mer information, kontakta oss direkt. Din framtid i skönhetsbranschen börjar på Hårakademin!

 

Ansökan till Hårakademins frisörutbildning

Nacka Kommun

Kunskapscentrum Nordost (KCNO)

- Innefattar Täby, Danderyd, Österåker, Vallentuna, Vaxholm

Sollentuna Kommun

Solna Kommun

Sigtuna Kommun

Upplands Väsby Kommun

Lidingö Kommun

För vägledning och hjälp med ansökan kan du slå oss en signal på 070-540 66 88 eller skicka ett mail till info@harakademin.se så kontaktar vi dig!

 

Komvuxarbete inom Hantverksprogrammet

Hårakademin erbjuder elever att läsa komvuxarbetet inom Hantverksprogrammet. För att reglerna för gymnasieexamen i kommunal vuxenutbildning ska bli mer flexibla har ett komvuxarbete ersatt gymnasiearbetet i komvux. Det har också införts förändringar i reglerna för en högskoleförberedande gymnasieexamen inom komvux på gymnasial nivå. Förändringarna trädde i kraft den 1 juli 2021. Från den 1 juli 2021 kan betyg endast sättas på komvuxarbete. Med komvuxarbete avses en uppgift om 100 gymnasiepoäng.

Komvuxarbetet ska visa att eleven är förberedd för det yrkesområde som utbildningen är inriktad mot. Komvuxarbetet ska genomföras inom ramen för examensmålen för det program i gymnasieskolan som utbildningen huvudsakligen motsvarar. Det ska pröva elevens förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrkesområdet. Komvuxarbetet ska utföras på ett sådant sätt att eleven planerar, genomför och utvärderar sin uppgift. Komvuxarbetet kan utformas så att det ger eleverna möjlighet att pröva sitt yrkeskunnande i företagsliknande arbetsformer.

 

Prövning: 
 
Om du vill göra en prövning hos oss gäller följande: Prövningen gäller samtliga kursmål i en kurs. Om du studerat och fått icke godkänt betyg  från kommunal vuxenutbildning är prövningen kostnadsfri. Övriga grupper betalar en lagstadgad avgift på 500 kr per kurs. Föjande datum gäller: 
Prövning 1: Ansökan öppnar 3/5 Prövning startar 17/5.
Prövning 2: Ansökan öppnar 3/6 Prövning startar 17/6.
Prövning 3: Ansökan öppnar 9/8 Prövning startar 23/8.
Prövning 4: Ansökan öppnar 2/9 Prövning startar 16/9.
Mejla din ansökan till info@harakademin.se